sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Saksalaista liekkipiirasta eli sipuli-pekoni-flammkuchen


Paikallinen piskuinen sanomalehti aina välillä yllättää! Nyt se yllätti minut jutulla, joka kertoo vuosien takaisesta työkaveristani, ruokakirjailija Tiia Koskimiehestä ja hänen uudesta kirjastaan Parhaat piirakat. Sieltä myös tämä ohje.

Liekkipiiras on kotoisin Saksasta ja muistuttaa pitkälti pizzaa. Täytteitä ei yleensä ole kolmea enempää ja piiras paistetaan nopeasti kuumassa uunissa. Sen voi paistaa myös avotulella tai grillissä.

Sipuli-pekoni-flammkuchen
Tiia Koskimies / Aamuposti 18.5.2016

Pohja
200 g vehnäjauhoja (tai hiivaleipäjauhoja)
1 munankeltuainen
1 dl vettä
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Täyte
1 dl ranskankermaa
1 dl pehmeää tuorejuustoa (esim. vuohenjuustoa tai piparjuurijuustoa)
1 punasipuli ohuina renkaina
150 g hyvälaatuista pekonia tai vähärasvaista parmankinkkua
viinirypäleitä
pähkinöitä

Annetuista vaihtoehdoista valitsin vehnäjauhot, piparjuurijuuston ja parmankinkun. Kokkauskaverini halusi välttämättä lisätä täytteeseen sinihomejuustoa. Joustin, koska myös hän jousti hyväksymällä reseptin mukaiset viinirypäleet, joiden soveltuvuutta hän melkoisesti epäili. Näillä mentiin.

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja vaivaa tasaiseksi, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Kauli taikinasta kaksi mahdollisimman ohutta pohjaa.


Ohenna tuorejuusto ranskankermalla ja sivele taikinapohjille. Ripottele päälle ohuet sipulirenkaat, silputtu pekoni, halkaistut viinirypäleet sekä karkeaksi rouhittuja pähkinöitä. Sekä se homejuusto!


Paista 225 asteessa 8-10 minuuttia. Reunat saavat tulla tummiksi. Tarjoa heti uunista otettuna. Tarjoiluvaiheessa lisäsimme päälle rucolasilppua sekä balsamicoa. Herkkua tuli. Herkkua, joka maistui vielä pikaisella aamiaisella jääkaappikylmänäkin!


Yleensä meillä on aina myös alkupala, sen ei tarvitse olla mitään ihmeellistä, ihan vain vaikka pieni salaatti. Kuten tässä, simppelisti tomaattia ja mozzarellaa, sekä reilusti kevätsipulisilppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti