Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna lähdin äitini ja vanhimman
tyttäreni kanssa viikonlopun viettoon Turkuun. Nuorin tyttäreni asuu siellä ja
oli juuri jäänyt mammalomalle. Päätimme järjestää hänelle ja siinä sivussa
vähän meille kaikille hemmotteluviikonlopun. Matkalla poikkesimme Fiskarsissa
ja siitä onkin luettavissa erillinen juttu, klik.
Mutta nyt Turkuun!
Perjantai-illan olimme jakaneet niin, että minä ja äiti vietimme
illan keskenämme ja tytöillä oli yhteinen sipsi- ja leffailta. Ihan kuin
muinoin teineinä. Lauantaina sitten olimme kaikki yhdessä. Kaksi yötä, kaksi
illallista, kaksi museota. Siinä tarinan sisältö noin pääpiirteittäin. Ja PALJON
kuvia.
Hotelli
Minä ja äiti majoituimme Aurajoen rannalla Radisson
Blu Marina Palace Hotelsissa ja tyttäreni yöpyi sisarensa luona. Marinassa
olin käynyt aikaisemmin vain brunssilla ja terassilla drinkillä, joten tämä oli
ensimmäinen yöpyminen. Pidimme hotellista kovasti.
Huoneemme oli viihtyisä, vaikka en ollutkaan ymmärtänyt varata (ja
maksaa) erikseen jokinäkymistä.
Yleiset tilat olivat avarat ja sisustus mieleistämme. Nämä kuvat
ovat yläkerran aulatiloista, joiden läpi kuljetaan aamiaiselle.
Pinella
Perjantai-illaksi olin varannut meille äidin kanssa pöydän Pinellasta.
Olen ruokaillut siellä kerran aikaisemmin, nauttinut kesäisen lounaan terassilla,
nyt sitten illallista. Pinellan mielenkiintoisesta historiasta voit lukea
täältä, klik.
Äiti valitsi alkuun paahdettua maa-artisokkaa (10 €),
Västerbotten-juustoa, maa-artisokkasipsejä, ryytisinappi-vinegrettiä.
Oma valintani oli kampasimpukka, tietenkin! Paistettua
kampasimpukkaa (13 €), kampasimpukka mousselinea, pähkinä-voimajoneesia, merikorallia.
Pääruuaksi valitsimme molemmat haudutettua piikkikampelaa (27 €),
ruskistettua voita, anjovista, keltuaista 62°C,
varhaisperunaa ja créme fraichea. Hämmentävästi vaalea kala-annoksemme näytti
ylhäältä kuvattuna paistetulta kananmunalta! Eikö vaan?
Jälkiruokaa emme poikkeuksellisesti jaksaneet lainkaan syödä, vaan ajattelimme kävellä hetken kaupungilla ja mahdollisesti poiketa jonnekin matkalla hotellille. Noh, loppupeleissä löysimme itsemme hotellin baarista viinilasilliselta. Ei ollut huono vaihtoehto sekään.
Mahdollista seuraavaa kertaa varten laitan
muistukseksi tämän kuvan, jotta ymmärrän varata ikkunapöydän. Oli pöytämme
nytkin ihan viihtyisästi ravintolan perällä holvikaarten alla, mutta kyllä
ikkuna olisi tuonut oman lisämausteensa. Palvelu oli ensiluokkaista ja ruoka
kelvollista. Ruuassa ei ollut mitään valittamista, mutta se ei myöskään
jättänyt mitään muistijälkeä. Ei mitään paljon puhuttua wow-efektiä. Sitä ehkä
jäimme kaipaamaan.
Lauantaipäivä kaupungilla
Lauantain vietimme yhdessä. Ja jos kuopustani oli
kerran tarkoitus hemmotella, niin silloinhan emme mitenkään voi ohittaa Gelateria Nuvolen jäätelöitä. Emme
mitenkään! Emme tälläkään Turun reissulla! Ja on myönnettävä,
että en kyllä vastustellut.....
Mammalomalaisen toiveesta vierailimme Aboa Vetus & Ars Nova -historian
ja nykytaiteen museossa. Kun tytöt olivat lapsia (museo avattu 1995) kuului
tämä vakiokohteisiimme Turku-retkillä. Eikä syyttä! Arkeologiset kaivaukset
ovat aina kiinnostaneet myös minua ja täällä historia on todettavissa todella
konkreettisesti.
Ehkäpä pyhäinpäivästä johtuen, minut kuitenkin pysäytti kaivausten keskellä ekumeeninen Pyhän Annan kappeli. Sytytin kynttilän isälleni.
Tutustuimme myös Vuoden Nuori Taiteilija 2018 J.A. Juvanin näyttelyyn sekä Rettigin Palatsi 90 vuotta -näyttelyyn. Näistä kuvia jutun lopun kuvakavalkadissa.
Iltapäiväviinit/teet/limut herkkujen kera
nautimme museon katutasossa sijaitsevassa M Kitchen & Cafessa. Kakkuvalikoima ja oma Halloween -leivokseni olivat
vedet kielelle herauttavia!
Nooa
Lauantain illallinen nautittiin keväältä tutuksi tulleessa Nooassa. Jutun edellisestä käynnistä, jolloin ravintola tyystin hurmasi meidät, voit lukea täältä, klik.
Kaikki se, mitä jäimme edelliseltä illalta
kaipaamaan, toteutui nyt ja vieläpä moninkertaisena! Olimme onnellisia.
Keittiön pieniä maistiaisia saimme pariakin
erilaista. Ensimmäisenä pieniä fenkolinäkkileipäsiä, joiden päällä oli
tatticremea ja pikkelöityä kantarellia. Nam!
Seuraavaksi sellerikeittoa, joka tarjoiltiin
huoneenlämpöisenä, ei siis kuumana, eikä kylmänä. Maku oli sanalla sanoen
täydellinen. Keiton seurana juureen leivottua hapanleipää ja voita, joka oli sekä ruskistettu, että vaahdotettu .
Äitini valitsi alkuruuaksi paahdettua punajuurta
(14 €), Saloniemen juustolan vuohenjuustoa, maapähkinäkreemiä ja punaherukkaa.
Itselleni tilasin tartarin kotimaisesta naudasta
(14 €), tattikreemiä, pikkelöityä jalopenoa, kantarelleja ja paahdettua leipää. Homma toimi niin, että kulhossa
sotkotettiin sekaisin tartar ja tatticreme, sitten nosteltiin sitä keot leivän
päälle ja nautittiin. Toistan itseäni, kun sanon, että täydellistä herkkua!
Tytöt puolestaan valitsivat marinoitua merirapua (14 €)
eli meriraputoast, pikkelöityä fenkolia ja tillimajoneesia (tuo kananmunan
keltuaisen näköinen pallura).
Alkuruokien kanssa siemailimme alkuun tilaamamme Ruinart samppanjalasilliset (12,50 €) loppuun. Odottava äiti halusi cocista, suurimman mahdollisen tuopin, mitä ravintolasta löytyi. Pääruokien kanssa tilasimme valkoviiniä (Petit Chablis Vibrant 8,30 € / 12 cl) ja sen tarjoilussa tapahtui virhe, joka oli illan ainoa, mutta virhe kuitenkin. Viiniä ei maistatettu ja sitä kaadettiin kahdesta eri pullosta, ensin pullonpohjat ja sitten uudesta pullosta lasit täyteen. Selviydyimme kuitenkin tästä!
Kolme neljästä valitsi pääruuaksi paistettua
nieriää (28 €), paahdettua keltajuurta, kyssäkaalia (nuo valkoiset jättisiivut)
ja suolaheinäkastiketta. Sekä hernepyrettä ja mätiä. Tuleva mammarainen vetäisi
Nooan burgerin (19 €), rotukarjan pihvi (täysin kypsänä tällä kertaa),
briossia, suolakurkkua, cheddarjuustoa, pikkelssisipulia, sinappimajoneesia,
ketsuppia ja friteerattua perunaa. Kuvaa emme tästä ehtineet ottamaan!
Jälkiruuaksi tytöt nauttivat uuniomenajäätelöstä ja me äidin kanssa Irish Coffeesta. Kuten sanottu, ravintola lunasti jälleen kerran odotukset, makumaailma oli kohdillaan, jopa yllätyksellinen, palvelu ystävällistä, enkä moittisi myöskään hintatasoa. Nooa, näemme varmasti kolmannenkin kerran!
Ravintolalta hotellia kohti kävellessämme
ohitsemme purjehti Jakke-jokilautta,
jolla oli käynnissä juhannustanssit! Juu-u, luit aivan oikein, juhannustanssit
pyhäinpäivänä! Pimeässä marraskuun illassa raikui perinteinen tanssimusiikki ja
hetki oli niin kummallinen/epätodellinen, että emme voineet muuta kuin pysähtyä
ihmettelemään. Jokilautalla järjestetään erilaisia teemaristeilyjä ja kausi
päättyy jouluaaton joulurauhan julistus -risteilyyn. Tännehän pitää joskus
mennä!
Hotellin aamiainen
Sunnuntaina kutsuimme koko porukan, myös vävypoikani, hotellille aamiaiselle. Aamiaisen hinta on 21 €, eikä se välttämättä sisälly huonehintaan. Ensin olin siitä vähän pöyristynyt, mutta väittäisin, että oli muuten siistein ja laadukkain hotelliaamiainen, mitä olen aikoihin nauttinut. Usein hotelliaamiaiset ovat käsittämätöntä porsastelua, joten luulenkin, että huonoiten käyttäytyvät asiakkaat karsiutuvat pois juuri siitä syystä, että ei ole ikään kuin ilmaista, huoneen hintaan sisältyvää aamiaista. Tiedä häntä.
Erityiskiitos tilauksen mukaan valmistetuista
omeleteista, herkullisista leivistä ja tuorepuurosta.
Kuvakavalkadi
Loppuun perinteinen kuvatykitys. Rettigin
palatsia, Turun taidemuseota, kaupunkinäkymiä ja vihon viimeisenä kuvavitsi,
joten kannattaa skrollailla ihan loppuun :)
Vuoden nuori taiteilija
2018, J.A. Juvani, Aboa Vetus & Ars Nova
Rettigin palatsi 90 vuotta
Kaupungilla
Turun taidemuseo
Kalkkijaaloja Aurajoessa, Ali
Munsterhjelm, 1909
Börsin puistossa, Santeri Salokivi, 1910
-luku
Asetelma (Pariisi), Fanny Churberg, 1876
Taidemuseon näyttävä portaikko
Ja viihtyisä kahvila
Huikaiseva näkymä Taidemuseon portailta
Mistäköhän saisi samanlaiset ovenkahvat?
Kuvavitsi
Ei voi mitään, nämä kaksi vierekkäistä yritystä
muodostivat hauskan ja moniselitteisen kokonaisuuden!
Tämmöistä oli Turussa tällä kertaa. Kunhan pikkuihminen syntyy, teen sinne seuraavan reissun!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti