Minun antini illan syötäviin
oli jälkiruoka. Ja tämä Pomelo -hedelmä oli elämäni ensimmäinen. Vaan onko
viimeinen? Se kun (kuulemma) suojaa flunssalta, virtsatietulehduksilta, auttaa
laihtumaan ja vähentää ikääntymisen merkkejä !!!! Rekallinen
näitä pihaan, kiitos! Lähdetään nyt kuitenkin piirakalla liikkeelle,
piirakalla, joka taatusti muilla ainesosillaan kumoaa hedelmän laihduttavan
vaikutuksen......
Pomelo-marenkipiirakka
Glorian
Ruoka&Viini 1/2020
12 palaa
Pohja
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl
mantelijauhoja
1 dl
fariinisokeria
100 g
huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 kananmuna
Täyte
1 pomelo (4 dl
soseutettuna)
5 keltuaista
1½ dl sokeria
50 g voita tai
margariinia
2 tl
vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
Päälle
5
kananmunanvalkuaista
1½ dl sokeria
1 dl paahdettuja
ja suolattuja manteleita
½ ruukku minttua
Sekoita pohjan aineet koneella
tai käsin murotaikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan (halk.23 cm) pohjalle
ja reunoille. Itse käytin suorakaiteen muotoista Teema -vuokaa. Esipaista
pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Kuorimisohjeen katsoin
Youtubesta (oi, nykyaika) ja voin kertoa, että ei se niin näppärästi suju
kuitenkaan. Kalvot sekä revin että skalpeerasin veitsellä ja sain kuin sainkin
tarpeeksi hedelmälihaa, jonka soseutin sauvasekoittimella.
Erottele keltuaiset
valkuaisista. Laita kattilaan keltuaiset, sokeri, pomelosose ja voi. Hauduttele
sekoitellen noin 7 minuuttia tai kunnes seos sakenee. Lisää vaniljasokeri ja
suola.
Kaada täyte (ihan kaikki ei
mahtunut) piirakkapohjalle ja jatka paistamista 20 minuuttia eli kunnes täyte
hyytyy. Ota piirakka pois uunista ja nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
Vatkaa valkuaiset ja sokeri
kovaksi vaahdoksi. Rouhi mantelit ja hienonna minttu. Lisää puolet manteleista
ja mintusta piirakan päälle.
Levitä valkuaisvaahto piirakan
pinnalle (tätäkin oli vähän liikaa!) ja paista uunissa noin 5 minuuttia kunnes
marenki saa kauniin värin. Koristele piirakka lopuilla manteleilla ja mintulla.
Piirakasta tuli aivan
käsittämättömän kaunis! Ohjeen mukaan mantelit olivat kuorellisia, mutta
mielestäni kuorettomat toimivat vallan hyvin. Ehkä jopa valmis karkea
mantelirouhe kävisi tähän, vaikka eipä tuo rouhiminen juurikaan aikaa viennyt.
Paahdoin ja suolasin mantelit itse. Kuivalla pannulla väri ja hieman suolaa
sekaan. Helppoa!
Myös maku oli onnistunut ja
sekä makea pohja että marenki päällä tasapainottivat täytteen raikasta pientä
kirpeyttä. Varsin onnistunut leivonnainen tästä tuli.
Ylimääräisestä
valkuaisvaahdosta sain vielä pellillisen marenkeja. Lusikalla nostelin pieniä
vaahtokekoja pellille ja paistoin 125 asteisessa uunissa tunnin verran. Nam.
Minun piti laittaa ne purkkiin myöhempää käyttöä varten, mutta niin vain ovat
viikonloppuna kadonneet parempiin suihin. Omaani!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti