sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Pruuvi: Joulunajan viinit 2015


Joulu tulee joka vuosi, kuten myös Etiketti-klubin pruuvi joulunajan viineistä. Jutun vuoden takaisesta maistelusta ja myös tarinaa viinin ja jouluruuan yhdistämisestä löydät täältä, klik. Mutta nyt uusien juomien pariin. Kymmenen oli listalla, joten eikun hommiin!


Ilta aloitettiin samppanjalla. Tietenkin. Nicolas Feuillante Millésimé Chardonnay Brut 2006 (45,90 €) on erittäin kuiva, erittäin hapokas, kypsän sitruksinen, kevyen aprikoosinen, mineraalinen ja hennon briossinen. Helposti suositeltava, miellyttävä, tyylikäs, hapokas, pähkinäinen, juhlava, kypsytyskelpoinen. 100% Chardonnay, joka on samppanjarypäleistä se hinnakkain. Feuillante on kolmanneksi suurin samppanjatuottaja ja kyllä siellä homma osataan, sen verran muikeaa hymynaamaa tuli pruuvilistan reunaan piirreltyä. Viini-lehti antaa tälle samppanjalle täydet viisi tähteä (=tyylikäs huippuviini) ja kehuupa vielä edulliseksi ostokseksikin. Näihin kehuihin on helppo yhtyä.

Ensimmäinen pruuvi: valkoiset ja rosé

Jouluinen alkupalapöytä on perinteisesti hyvin kalavoittoinen. Oman haasteensa juomavalintaan tuovat sillit ja silakat sekä varsinkin rosolli. Rosollista todettiin, että sille ei vaan yksinkertaisesti sovi mikään viini. Varmoja valintoja ovat samppanja, cava, riesling, pinot blanc. Tai jos ohitetaan viinit, niin sitten makupari löytyy siidereistä tai lageroluista. Se kannattaa muistaa, että savustetun kalan kanssa älä valitse tammitettuja valkoviinejä, jotka sitten kuitenkin taas sopivat hyvin liha- ja maksapateille.


Ensimmäisenä maisteluun tuli Alkon tilausvalikoimasta löytyvä ja Saksan Rheingausta tuleva Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2012 (16,98 €) Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, kukkainen, aromikas. Vuosikerta on niin nuori, että rieslingille tyypillisiä petrolin vivahteita ei viinistä vielä löydy, vaan se on puhdaspiirteinen ja hedelmäinen. Kalkkikivivoittoinen maaperä tuo viiniin mineraalisuutta. Maussa on pyöreyttä, hedelmää, jälkimaku on pitkä ja makean hedelmäinen. Juhlava viini, joka on parhaimmillaan tarjottuna 4-5 asteisena eli erittäin kylmänä. Makean hedelmän ansiosta erittäin hyvä valinta joulun alkuruuille. Olipas hyvää! Paljastan jo nyt, että tämä oli ykköspruuvin parasta antia. Tilausvalikoiman viineistä ei löydy Viini -lehden arvosteluja.


Toinen valkoviini tuli Uudesta Seelannista. Sileni The Lodge Chardonnay 2013 (14,99 €) on kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, kevyen keltaluumuinen, paahteisen tamminen. 9 kk:n kypsytys ranskalaisessa tammessa, josta 25% uutta, tuo viiniin runsaan vaniljaisuuden ja paahteisuuden. Voimakas, täyteläinen ja tyylikäs viini. Ja vaikka viini on kuiva, niin jälkimaku on karkkinen ja makea. Alkoholipitoisuus on melko korkea 14% ja alkoholi korostuu viinin lämmetessä, joten tarjoa tämäkin melko viileänä. Sopii alkuruokapöydän liha- ja maksaruuille sekä on myös oiva kinkkuviini. Älä tarjoa tätä savukalan kanssa. Tuottajan mukaan viini säilyy oikein varastoituna 5-7 vuotta vuosikerrasta. Tärkeä tieto on myös se, että nimi Sileni tulee viininjumala Bacchuksen yhteydessä esiintyneistä antiikin taruhahmoista :) Viini -lehti antaa neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen ja edullinen ostos).


Sitten rosén pariin. Itsehän en roséviineistä juurikaan perusta, mutta tästä kirjoitin, että ei ole ihan mahdoton. Sehän kuulostaa jo suorastaan positiiviselta arvioinnilta! Ranskalainen Château d'Aqueria Tavel Rosé (14,54 €) Rhônen laaksosta on kuiva, hapokas, mansikkainen, kypsän karpaloinen, hennon yrttinen ja rodukas. Peräti seitsemän rypäleen sekoite. Punaviinimäinen, aavistus tanniinisuutta, yllättävän täyteläinen. Selkeästi ruokaviini, joka sopii joulun alkuruokien lisäksi myös valkohomejuustoille. Rosén pitää olla nuori, tuore ja jääkylmä. Viini -lehti antaa kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty).Toinen pruuvi: Punaiset

Seuraavaksi siirryimme maistamaan kolme punaviiniä ja keskustelemaan jouluisista pääruuista, kinkusta ja sen kavereista. Sääntö numero yksi, älä avaa huippupunaviiniä tässä vaiheessa jouluiltaa. Säästä se juustoille tai rauhaisaan meditaatiohetkeen takkatulen äärelle. Kinkulle ja kalkkunalle sopii parhaiten kevyet punaviinit tai laadukkaat, tammitetut valkoviinit.


Georges Duboeuf Moulin-á-Vent Fût de Chêne 2009 (18 €) Ranskan Bourgognesta löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Keskitäyteläinen, tanniininen, marjainen, mausteinen, nahkainen. Tuoksu lupasi makua enemmän. En tästä juurikaan innostunut. Kouluttajan mielestä tämä on ruokaviini, jossa on hauskat hapot ja joka on hauska tuote. Tämän viinin kohdalla kaikki tuntui olevan hauskaa. Jäi fiilis, että hänkään ei tähän ihan vakavasti suhtautunut..... Viini kehittyi selkeästi lasissa ollessaan, joten juon, vaan en osta.


Italian Piemontesta tuleva Travaglini Gattinara 2010 (22,90 €) on 100% Nebbiolo. Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, kirsikkainen, viikunainen, mausteinen, hennon nahkainen, rodukas. Riistalle, ankalle, roseeksi jätetylle lampaalle. Haalean ruskea väri paljastaa ikääntymisen. Tuottaja lupailee, että tämä 30 kuukautta tammessa kypsytetty viini kestää oikein säilytettynä 20-25, jopa 30 vuotta vuosikerrasta. Miten en nyt tästäkään oikein innostunut? Ainoa asia, mikä jäi mieleen, oli hassun muotoinen pullo. Viini -lehti on antanut vuosikerralle 2009 neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen, luonteikas).


Australialainen Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier 2010 (27,90 €) sen sijaan veti suupieleni maireaan hymyyn. Kakkospruuvin voittaja on tässä! Erittäin täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkahilloinen, tumman kirsikkainen, hennon eukalyptuksinen (tyypillistä australialaisviineille), mausteinen, tamminen, lämmin, pitkä. Upea, lähes musta väri. Ei missään nimessä minkään sinappikinkun ja lanttulooran kanssa, vaan niihin illan viimeisten hetkien nautiskeluun. Ehkä pala kovaa goudaa tai manchegoa vierelle. Ei ihminen jouluyönä muuta tarvitse. Tämän hankin itselleni pukinkonttiin! Viini -lehti antaa tälle tuotteelle neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen), mutta antavat miinusta liian kalliista hinnasta.

Kolmas pruuvi: Makeat

Joulun makeat jälkiruuat, ehkä luumukiisseliä lukuunottamatta, ovat kuin luotuja jälkiruokaviinien kumppaneiksi. Viini valitaan jälkiruuan pääruoka-aineen mukaan, täyteläisille ruuille täyteläistä viiniä. Täsmävinkkinä mainittiin Tokaji hedelmäkakkujen kanssa tarjottavaksi. Jälkiruokatyyppejä on neljä. 1) pakastetuille eli jäätelölle ja sorbeteille sopii kuohuvat juomat, asti gancia tai puolikuiva samppanja. 2) Suklaalle taasen punaviinirypäleistä tehdyt madeira tai portviini. 3) Vanilja (esim. paahtovanukas) ja Sauternes taas ovat klassinen pari. 4) Kuivatut hedelmät, marjat kaipaavat hapokasta viiniä.


Ensimmäisenä lasiin kaadettiin ranskalainen Chapoutier Banyuls Rimage 2013 (16,89 €). 100% Grenache. Tummanpunainen, makea, tanniininen, kirsikkainen, mustikkahilloinen, kevyen viikunainen, hennon kaakaoinen. Tiramisulle, kirsikkaisille jälkiruuille, sinihomejuustolle kirsikkahillon kera. Kaikki makeat viinit maistettiin yhdessä appelsiini-suklaakeksien kanssa ja tämä viini maistui paremmalta keksin kera. Hymynaama piirrettiin muistiinpanoihin. Viini -lehti antaa neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu edulliseksi ostokseksi.


Portugalilainen Burmester LBV Porto 2009 (34,90 €) löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Tummanpunainen, makea, pehmeä, mausteinen, aromikas, pitkä. Kertakaikkisen ihana juoma! Vaan ihanuudella on hintansa.... Tammessa kypsytettyä herkkua suositellaan erityisesti suklaan kanssa yhdistettäväksi.


Illan viimeinen viini tuli Italiasta. Pellegrino Marsala Superiore Riserva Oro (19,85 €) on kullankeltainen, makea, kuivahedelmäinen, aprikoosinen, pomeranssinen, kevyen viikunainen, mausteinen. Vähintään neljä vuotta tammessa kypsytetty, sherrymäisiä vivahteita omaava viini sopii hyvin juustoille: brie, valkohome, appenzeller. Viini -lehdeltä napsahtaa neljä tähteä (=harmoninen ja laadultaan erinomainen) sekä kehut edullisuudesta.


Olen suuri jälkiruokaviinien ystävä ja oikeastaan pidin näistä kaikista. Ehkä tuo portviini kuitenkin oli tässä setissä minulle se ykkönen. Herkullinen päätös illalle kaikenkaikkiaan.


Tässä vielä kimppakuva tilausvalikoiman viinien etiketeistä. Kaikki muut tuotekuvat ovat Alkon nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti