torstai 26. toukokuuta 2016

Grillikausi on alkanut!


Talviloma ja mittarissa hellelukemat. Ei, en ole kaukomailla, vaan ihan omalla mökillä ihmettelemässä, että voiko tämä olla tottakaan. Aivan kuin kesä. Keskikesä! Ja siitähän saadaan yhtälöksi: Kesä+mökki=grilliruokaa. Illalla grilliin päätyi possun sisäfileepihvejä, jotka olivat aamupäivästä saakka olleet marinoitumassa uudessa herkkuliemessä.

Inkivääri-hunajamarinadi

1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
1 dl rypsiöljyä
½ dl soijakastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl sinappia
(1 tl suolaa)


Rypsiöljyn vaihdoin oliiviöljyyn ja inkivääriä laitoin selkeästi ohjetta enemmän. En myöskään raastanut sitä, vaan pilkoin pienen pieneksi. Kaikki ainekset sitten vaan kulhossa sekaisin.


Fileestä otetaan kalvot sun muut epämääräiset roippeet pois, viipaloidaan pihveiksi ja painellaan vähän lyttyyn. Sitten lihat muovipussiin, marinadi päälle, vähän pyöristystä ja puristelua, sitten jääkaappiin maustumaan ja iltaa odottamaan. Lihat kannattaa ottaa huoneen lämpöön noin tuntia ennen grillausta. Suositeltava marinoitumisaika on tunti tai pari, mutta sanoisin, että nämä olivat parhaimmillaan vasta seuraavana iltana. Eli ihan reilusti kannattaa varata aikaa maustumiselle.


Toinen uusi juttu, jota halusin kokeilla, oli grillattu feta. Joitakin viikkoja sitten silmiini osui herkulliselta vaikuttava ohje, mutta sitten hukkasin sen, enkä löytänyt sitä samaa netin syövereistäkään, vaikka kuinka hain ja hain. Sitten ajattelin, että mihinkä oikein mitään ohjetta tarvitsen, sävellän sen itse. Tässä tulee sävellystyön tulos!

Grillattu feta
kahdelle, maksimissaan kolmelle

200 g fetaa kokonaisena palana
oliiviöljyä
chilihiutaleita
mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
1 valkosipulinkynsi viipaloituna


Feta foliopedille ja mausteet päälle. Käytän vahvaa foliota ja sitäkin laittelin useamman kerroksen tehdessäni juustolle napakan paketin.


Sitten paketti ensimmäisenä muurikan reunalle paistumaan ja siinä se saikin olla, kunnes kaikki muutkin aterian ainekset oli grillailtu.

Fetan mausteita voit vaihdella makusi ja yrttien saatavuuden mukaan. Tämä oli niin hyvää, että jatkossa mökin jääkaapin vakiovalikoimaan tulee kuulumaan Patros-paketti. Ehkä jopa kaksi.

Loppuun vielä kuva kotipihan omenanpuukukkaloistosta. Tämä onkin oikeastaan ainoa aika vuodesta, kun niistä puista aidosti iloitsen..... Kaunista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti